» » » Psikolog / Psikiyatrist / Terapist İçeren En İyi Filmler

1.Sıradan İnsanlar (Ordinary People)-1980

1980 yılında usta oyuncu Robert Redford'un ilk yönetmenlik denemesi.
Jarret ailesinin iki oğlundan biri, bir deniz kazasında hayatını kaybetmiştir. Bu olaya tanık olan küçük kardeş yaşadığı bunalım sonucu intihar girişiminde bulunmuş ve son anda kurtarılmıştır. Uzun süren bir hastane tedavisinin ardından okuluna geri dönsede çevreye uyum sağlamakta zorlanmaktadır. Conrad'ın bu içine kapalı durumu özellikle babasını çok endişelendirmektedir. Ancak annesi için aynı şey geçerli değildir. Annesi, yaşanılan bu dram sonucu oğluna mesafe koymuştur. İnsanlara, ailesinin eskisi gibi olduğunu gösterme amacı gütmektedir. Bu sırada Conrad bir psikolog olan Dr. Berger ile konuşmakta ve düzelmeye çabalamaktadır.


2.Dağların Prensi (The Prince Of Tides)-1991

 
Amerikan eğlence aleminin “grande dame”ı Barbra Streisand, hem yönetmenliğini yapıp hem de başrolünde oynadığı aşk filmiyle karşımızda. Oscarlı oyuncu ve şarkıcı Streisand, sinemada yönetmen olarak başarıya ilk kez 1991’deki Prince of Tides ile ulaştı. Barbra Streisand, filmde geçmişleri, yetişme tarzları farklı, ama mutsuz deneyimleri nedeniyle aralarında bir bağlantı kurmuş iki kişinin hikayesini anlatıyor. Pat Conroy’un romanından beyazperdeye uyarlanan hikayede Tom Wingo (Nick Nolte) işsiz, amaçsız bir Amerikan futbolu koçu. Onu sevmeyen bir kadınla (Blythe Danner) evli. İkiz kardeşi (Melinda Dillon) intihar girişiminde bulununca New York’a gidiyor ve onun psikiyatrı Susan Lowenstein (Barbra Streisand) ile tanışıyor.




3-Donnie Darko-Karanlık Yolculuk-2001

80’lerin sonunda geçen öyküde, Donnie Darko adında 16 yaşında bir genç, bazı gerçek olmayan görüntüler görmeye başlıyor. Özellikle de tavşan kostümlü bir adam beliriyor sık sık. Çevresiyle uyum sorunu yaşayan genç, ailesinin ve okulun kendisi için çizdiği yoldan ayrılıp, esrarengiz misafirinin izinden gidecektir...
80’lerin gençlik filmleri, bilim kurgu ve korku filmlerinin, tüyler ürpertici karışımı olarak tanımlanabilecek film, son dönemin en ilgi çekici bağımsız yapımlarından biri.





4.Saksı Olmanın Faydaları-2013
Charlie, arkadaşları tarafından daima küçümsenen ve görmezden gelinen, kendi dünyasındaki kişisel sorunlarıyla boğuşmakta olan sorunlu bir gençtir. Gerek sınıf gerekse okul arkadaşlarının acımasızca alay ettiği Charlie, en yakın arkadaşının intihara teşebbüs etmesiyle iyice dibe batar. Aynı sene liseye başlar. Bu yeni okulda tanıştığı iki kardeş, Sam ve Patrick'in kendisini arkadaş olarak kabul etmeleri başlarda imkansız gibi görünse de kısa zaman içerisinde yakın arkadaş olurlar. İki kardeş, son derece çekingen bir genç olan Charlie'yi uyandırıp ona hayattan zevk almayı öğretmeye başlarlar. Charlie, her daim bir kenarda beklemekte olan çocukluk travmasıyla baş etmeye çalışacak; Sam ve Patrick aracılığıyla gerçek dünyayı tanımaya başlayacaktır. 
Amerikalı romancı Stephen Chbosky'nin kendi kitabından sinemaya uyarladığı film, ilgiyi hak eden bir büyüme hikayesi. Başrollerde son dönemin en yetenekli genç oyuncularından Ezra Miller Logan Lerman ve Emma Watson izliyoruz.

5-Can Dostum-1997
Will Hunting (Matt Damon) Massachuset üniversitesinde çalışan bir hademedir. Aynı zamanda çok zeki ve öğrenmeyi seven biridir. En yakın çocukluk arkadaşları ile bilikte zaman zaman Mahalledeki diğer genç gruplar ile kavgaya ederler. bu yüzden başı kanunla derttedir ve son yaptığı kavgadan dolayı hapise gönderilir. Daha önce Will'in yeteneğini fark edip araştıran üniversite profesörü bir şartla Will'e kefil olup hapishaneden çıkarılmasını sağlar. Tek şart Will'in bir terapist tarafından tedavi edilip içindeki öfkenin dindirilp iyileşmesini sağlamak. Will terapist Robin Williams ile birlikte hayatını yeniden yönlendirmeye başlayacak, en yakın arkadaşı Ben Affleck ve yeni tanıştığı kız arkadaşı bu konuda ona destek olacaklar




6.Akıl Oyunları-2001

Nash, öğrencilik yıllarından itibaren hayaller görmeye başlar. Mezuniyetinden sonra, zamanla paranoid şizofreni olur; fakat hasta olduğunun farkına varamaz. Bir konferans sırasında aniden bir psikiyatristin karşısına çıkması ile olaylar zinciri değişir. Hastaneye yatar ve bu nedenle akademik çalışmalarından uzaklaşır.
Hastalığı kendi çocuğuna zarar vermesine neden olacak noktaya gelince eşi yeniden hastaneye gitmesi gerektiğini düşünür. Uzun süre hasta olduğunu kabul edemese de sürekli gördüğü kız çocuğunun hiç büyümediğini fark eder. Bu durum onun hastalığını kabul etmesini sağlar. Nash, yaşadığı hayali gerçekleri görmezden gelerek onlarla yaşamaya çalışacaktır. Gördüğü tedaviler etkili olmasa da eşi ve eski iş arkadaşlarının desteğiyle her şeye yeniden başlar. Kendi akıl hastalığını yine kendi aklı ile dizginleyerek akademik çalışmalarına yeniden hız verir. Tekrar üniversitede ders vermeye başlar. Sonunda gösterdiği sıradışı mücadeleyle şizofreni ile birlikte yaşamına devam eder. Ve tarih bu müthiş dehaya, akıl hastalığını yine aklıyla yenerek hayatının geri kalanını bilime adamasından ve hastalığının başlamasından evvel yaptığı buluşlardan dolayı Nobel Ekonomi Ödülünü armağan eder.

7.Yaşamın Kıyısından Kartpostallar-1990



Hollywood'un en tanınmış aktrislerinden biri olan Suzanne Vale (Meryl Streep), uyuşturucu madde bağımlılığı olan düzensiz bir hayatın içinde sürüklenen bir kadındır. Sık sık ani bayılmalar yaşayan ve hafıza problemleri yaşayan başarılı aktris rol aldığı son filmin setinde enkaz halindedir. Kuliste odasına doğru yürürken karşısına bir uyuşturucu satıcısı çıkar ve sonrasında Suzanne kendisini hastaneye yetiştirmeye çalışırlarken bulur. Burada tedavi altına alınır ve bu süreçte her şeye sıfırdan başladığı temiz bir hayata kavuşmaya karar verir. Ta ki annesi ziyaretine gelene kadar...



8.Atlara Fısıldayan Adam-1998

 14 yaşındaki kızı Grace’in, çok sevdiği atının sırtındayken kaza geçirmesi üzerine, bir dergi editörü olan annesi Annie, kızının kaderinin atıyla ayrılamaz biçimde bağlantılı olduğunu fark eder ve Atlara Fısıldayan Adamlar olarak bilinen sorunlu atları tedavi etmeleriyle tanınan at uzmanı seyislerden birini bulabilmek amacıyla bir kampanya düzenler. 

Sonunda Tom Booker (Robert Redford) adlı bir seyisin Montana’da bu işi yaptığını ve çalışmalarıyla adeta efsaneleştiğini öğrenir. Bunun üzerine kızı Grace ile Pilgrim adlı atını yanına aldığı gibi karavanıyla Montana’ya doğru yola çıkar. Tom Booker, bu kaza sonucunda darmadağın olan hayatları kurtarmak için çaba gösterirken şefkatli at bakıcısıyla kızın annesi arasında sevgi çiçekleri filizlenmeye başlayacak ve bunun sonucunda hem harika hem de trajik sonuçlara yol açacak bir aşk doğacaktır.

9.Guguk Kuşu-1975

Orijinal ismi "One Flew Over the Cuckoo's Nest" ve aynı isimli kitaptan sinemaya uyarlanan film, akıl hastası numarası yaparak güvenlik önlemleri daha az olan bir akıl hastanesine sevkedilen bir mahkumun (Jack Nicholson) geçirdiği zamanı konu alıyor. Mahkum, bu süre içerisinde hem kaçma planları yapıyor hem de akıl hastanesindeki diğer hastalarla farklı bir diyalog kuruyor. Terapilerdeki kendi başına buyruk hareketleri ve özgürlüğe olan düşkünlüğü nedeniyle diğer hastalara kötü örnek olduğunu düşünen baş hemşire Mildred (Louise Fletcher) ile de büyük sorunlar yaşıyor. Milos Forman tarafından yönetilen film, tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak gösteriliyor. Jack Nicholson'ın ustaca sergiledigi rölü onun bugün geldiği noktanın tesadüf olmadığını göstermektedir.

 


10.Equus-1977

Psikaytr Martin Dysart, İngiltere’nin Hampshire vilayetinde gerçekleşen korkunç bir vukuatı analiz etmektedir. Alan Strang isimli,henüz 17 yaşındaki genç bir seyis, delici bir cisim kullanarak altı atı kör etmiştir. Dystart, bu vahşetin hangi unsurlara bağlı olarak geliştiğine dair mesleki bir merak içindedir. Dikkafalı, ateist bir baba ile inançlı ve nazik bir annenin tek oğlu olan Alan’ın beynindeki iblislerin kökeni nedir? Gerçekte neler olmuştur?

Peter Shaffer’ın 1973 tarihli aynı adlı oyununun sinema için hazırlanmış bir versiyonu. “Normal” kavramına dair cesur bir sorgulama…

 


11. İkili Oyun (The Thomas Crown Affair)-1999


 

Genç, yakışıklı , başarılı, çapkın ve milyarder bir iş adamı olan Thomas Crown (Pierce Brosnan) kimliğini saklı tutarak topladığı bir tabloyu çalmak işin soygun planlar. Pürüzsüz olarak sonuçlanan soygundan sonra kendisini hiç görmemiş olan elemanların paylarını ödeyip savan Crown, sigorta şirketinin ödeme yapmasını beklemeye başlar. Olayı soruşturan sigorta müfettişi Catherine (Rene Russo) bir detektif olan Michael McCann'a yardım eder. Michael işi ciddiye alırken, Catherine ve Thomas arasında aşkın olması işleri karıştıracaktır.

 




12.Maurice-1987

 

Edward Morgan Forster’in romanından, beyaz perdeye aktarılan "Maurice" bir erkeğin kendini “tanıması ve keşfetmesini, eşcinselliğe yönelişini ingiltere’deki sınıf sistemininde eleştirdiği bir romandan uyarlama sinema filmi..

 



13.Aklım Karıştı (Girl,Interrupted)-1999

Susanna Kaysen (Winona Ryder), 1967 Nisan'ında 18 yaşındadır ve aşırı bir aspirin dozajından sonra kendi isteğiyle Claymoore akıl hastahanesine girer ve orada bir yıldan fazla kalır. O zaman Amerika Birleşik Devletleri kanunlarına göre akıl hastahanesine girebilmek için ya bir velinin ya da reşit olan kişinin imzası gerekiyor, ancak bu imza aynı zamanda o kişiye düzelene kadar oradan çıkma yetkisini elinden alıyordu. Film, bu kuruma zayıf bir anında yakalanıp kurtulamayan kişinin çaresizliğini ve gayretini dile getirmektedir.
Susanna, ilacı intihar maksadıyla aldığını kabullenememektedir. Aylar geçtikçe deliler arasından kurtulmanın yollarını arar. Bu arada bir karizmatik bir sosyopat olan Lisa Rowe (Angelina Jolie) ve orada etrafında oluşturduğu grupla tanışır ve dahil olur. Bu gruptaki arkadaş ve aynı zamanda yoldaşları Polly "Torch" Clark (Elisabeth Moss), Georgina Tuskin (Clea DuVall), Daisy Randone (Brittany Murphy), Janet Webber (Angela Bettis), Cynthia Crowley (Jillian Armenante). Susanna, bilhassa Lisa'dan etkilenmektedir.
Film, kısacası dışarının deli dediği insanların aslında herkes gibi, ama biraz daha tutku ve aşkla bir tike sarılıp bırakamayan kişiler olduğunu gösterir. Hastanenin tedavisinin ne kadar yüzeysel olduğu, genç kişiliklerdeki derin sorunların hasta bakıcıların gülemsemesi, psikoterapi, ilaçlar ve bunlara yeterli cevap vermediğine karar verilince de izolasyon ve elektro şokla çözülmediğini seyircilere göstermektedir

14.İlişki Durumu:Karmaşık (It’s Complicated)-2009
 Jane'in üç yetişkin çocuğu ve boşandığı eski kocası avukat Jake'le dostça bir ilişkisi vardır.
Fakat Jane ve Jake oğullarının mezuniyeti için kendilerini şehir dışında bulduklarında, işler karışmaya başlar.Birlikte yedikleri yemek yeni bir ilişkinin başlangıcı olur.Jake, Agness'le evlidir.Jane'in mutfağını mimar Adam, Jane'e aşık olmaya başlar, ancak yeniden alevlenen bu aşkın ortasunda kalır



15.Antwone Fisher-2002

Deniz Kuvvetleri mensubu olan Fisher, içindeki öfkenin nedenini anlayabilmek için profesyonel yardım alır ve bir psikologla görüşmeye başlar.Bu yolculuk onu, yıllardır görmediği ailesini aramaya itecektir.Çocukluğunda yaşadığı travmatik olaylar da ancak bu şekilde açılabilecektir







16.JIMMY P.- 2013

İkinci dünya savaşının ertesinde, Jimmy Picard,Fransa'da savaşmış bir kızılderili olarak Kansas'taki Topeka askeri hastanesine sevk edilir. Bu hastane beyin hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir hastanedir. Jimmy Picard baş dönmesi ve sağırlık gibi birçok hastalıktan muzdariptir ve hastalığıyla ilgili psikolojik nedenler bulunmadığında konulan teşhis şizofreni olur. Hastane yönetimi bir Fransız psikanalistin de fikrini almaya karar verir: Georges Devereux.
Jimmy P., asla karşılaşmayacak olan ve aralarında hiçbir ortak nokta bulunmayan bu iki adam arasındaki dostluğun başlangıcı olan karşılaşmayı konu alıyor. Jimmy'nin hatırladığı hatıralar ve rüyaları, birlikte yaşadıkları bir deneyim oluyor.









Devamı Gelecek....

About Mehmet

Kullanıcı, internet sitemize eklemiş olduğu yorumlardan sorumludur. Kullanıcı yorumlarından dolayı doğabilecek doğrudan, dolaylı, arızi, tali ya da cezai zarar ve ziyanlardan dolayı "psychoportal" sorumlu tutulamaz.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply